A është psoriasis trashëgimore?

A është psoriasis trashëgimore?

Psoriasis është një gjendje inflamatore që mund të ndikojë në sisteme të ndryshme trupore, përfshirë lëkurën. Njerëzit me psoriasis mund të kenë mutacione, ose ndryshime, në gjenet specifike, duke sugjeruar një përfshirje gjenetike në zhvillimin e saj.

Rezultatet nga studimet e mëparshme të familjes dhe binjakëve kanë treguar që psoriasis mund të funksionojë në familje.

Akademia Amerikane e Dermatologjisë shpjegon se nëse një prind, gjysh ose motra ka psoriasis, një individ ka një shans më të lartë për ta zhvilluar atë. Shkencëtarët gjithashtu kanë identifikuar disa faktorë gjenetikë që duket se luajnë një rol.

Sidoqoftë, të kesh një tipar gjenetik specifik ose një anëtar të familjes me psoriasis nuk do të thotë që një person do të zhvillojë domosdoshmërisht vetë gjendjen.

Ndryshimet gjenetike mund të bëjnë që psoriasis të zhvillohet më shumë të ngjarë, por shkaktarët mjedisorë dhe ndryshimet në sistemin imunitar gjithashtu duket se luajnë një rol. Pa një nxitje specifike mjedisore, psoriasis nuk mund të zhvillohet kurrë-madje edhe në dikë me tipare gjenetike të lidhura me psoriasis.

Ndërsa studiuesit mësojnë më shumë rreth asaj se si faktorët gjenetikë mund të ndikojnë në psoriasis, njerëzit që kanë të afërm me gjendjen mund të fillojnë të zhvillojnë një kuptim më të mirë se sa ka të ngjarë të ndikojë në to.

A ka të ngjarë të jetë psoriasis të jetë trashëgimore?

Hulumtimi sugjeron që rreth 10% e popullsisë trashëgojnë një ose më shumë gjenet që rrisin mundësinë e zhvillimit të psoriasis. Sidoqoftë, vetëm 2-3% e popullsisë në të vërtetë do ta zhvillojnë atë.

Arsyeja që disa njerëz me tipare gjenetike nuk zhvillojnë psoriasis është se:

 • Ata mund të mos kenë koleksionin e duhur të tipareve gjenetike
 • Ata mund të mos kenë pasur ekspozim ndaj shkaktuesve të veçantë mjedisorë
 • Me fjalë të tjera, një person, anëtarët e familjes së të cilit kanë psoriasis mund të ketë një shans më të lartë për të zhvilluar vetë gjendjen, por ndoshta vetëm nëse disa faktorë të tjerë janë gjithashtu të pranishëm.

  Për këtë arsye, nuk është e mundur të parashikohet se kush do të zhvillojë psoriasis, dhe një person të afërmit e afërt të të cilit kanë psoriasis nuk do ta kenë domosdoshmërisht vetë.

  Si ndodh psoriasis?

  Psoriasis është një gjendje sistemike që prek sisteme të ndryshme të trupit dhe përfshin një mosfunksionim në sistemin imunitar.

  Sistemi imunitar ekziston për të zgjidhur problemet që lindin kur substancat e dëmshme, të tilla si infeksione ose një virus, pushtojnë trupin. Inflamacioni luan një rol në këtë reagim. Megjithatë, ndonjëherë, mosfunksionimet e sistemit imunitar dhe reagojnë ndaj një kërcënimi që nuk ekziston.

  Ky reagim dhe inflamacioni që rezulton mund të çojë në dëmtim në pjesë të ndryshme të trupit. Në rastin e psoriasis, ajo shkakton një rritje të qelizave të lëkurës dhe simptomave të tjera.

  Ndryshimet e lëkurës janë shenja dalluese e psoriasis, por inflamacioni mund të ndodhë diku tjetër në trup. Nëse ndodh në nyje, mund të çojë në artrit psoriatik.

  Në shumicën e rasteve, ndryshimet gjenetike nuk janë të mjaftueshme për të aktivizuar psoriasis. Një faktor mjedisor gjithashtu do të duhet të jetë i pranishëm për të shkaktuar gjendjen.

  Shkaqet e mundshme përfshijnë:

 • Infeksione kronike
 • Lagështia e ulët
 • Përdorimi i disa ilaçeve, përfshirë beta-bllokuesit dhe Lithium
 • Pirja e duhanit

Konsumi i tepërt i alkoolit gjithashtu mund të luajë një rol në zhvillimin e psoriasis.

Kushtet e tilla si diabeti i tipit 2 dhe sëmundja kardiovaskulare ka më shumë https://harmoniqhealth.com/ të ngjarë të ndodhin te njerëzit me psoriasis sesa ato pa të.

Mësoni më shumë këtu për shkaktuesit e psoriasis.

Cilët gjenet përfshin dhe si?

Studiuesit kanë hetuar se cilët faktorë gjenetikë mund ta bëjnë psoriazën më të mundshme në disa njerëz. Ndryshime të ndryshme gjenetike mund të bëjnë që llojet specifike të psoriasis më të mundshme.

Gjenet e lidhura me psoriasis kryesisht luajnë një rol në sistemin imunitar. Sipas Fondacionit Kombëtar të Psoriasis, shkencëtarët kanë shënuar rreth 25 ndryshime gjenetike që mund të kontribuojnë në psoriasis.

Ne detajojmë disa prej tyre në seksionet më poshtë:

Në vitin 2012, studiuesit identifikuan një mutacion në një gjen të quajtur Card14 që duket se luan një rol në zhvillimin e psoriasis. Ndryshimet në këtë gjen mund të rezultojnë në inflamacion shtesë, sipas referencës së shtëpisë së gjenetikës. Hulumtimi

sugjeron që ndryshimet në CARD14 mund të çojnë në psoriasis kur janë gjithashtu të pranishëm shkaqet specifike mjedisore.

Card14 duket se luan një rol në të dy psoriasis pustulare të përgjithësuar ashtu edhe në artritin psoriatik.

Interleukins

Ndryshimet në gjenet e tjera dhe grupet e gjeneve mund të ndikojnë në mënyrën se si funksionon sistemi imunitar duke rritur përgjigjen inflamatore.

Shumë gjen mund të luajnë një rol në psoriasis ose të rrisin ndjeshmërinë e një personi ndaj gjendjes.

Për shembull, gjeni IL23R luan një rol në rrugën e sistemit imunitar që përfshin interleukins 17 dhe 23. Terapitë specifike biologjike për psoriasis synojnë këto interleukins. Ndryshimet

në kompleksin e antigjenit të leukociteve njerëzore (HLA) mund të rrisin rrezikun e artritit psoriatik. Ky grup gjenesh luan një rol në dallimin midis pushtuesve të huaj dhe indeve të trupit.

çdo lloj psoriasis mund të përfshijë ndryshime në një numër gjenesh. Për më tepër, disa ndryshime gjenetike mund të jenë të pranishme në lloje të ndryshme të psoriasis. Një gjen mund të ketë gjithashtu një gamë të varianteve.

Studiuesit po vazhdojnë të shikojnë gjenet e ndryshme dhe lidhjet e tyre me psoriasis.

Si i identifikojnë shkencëtarët gjenet? >

 • Ata hetojnë se si funksionon gjeni në përdorim normal.
 • Ata shikojnë se si gjenet sillet në një person me psoriasis, dhe se si kjo sjellje ndryshon nga funksioni i saj normal.
 • Psoriasis.
 • Disa gjene specifike mund të luajnë një rol në ndryshimet psoriatike.
 • Terapia biologjike tani është një mundësi e zakonshme trajtimi për lloje të caktuara të psoriasis. Këto ilaçe synojnë përbërës specifikë të sistemit imunitar. Ato janë efektive në zvogëlimin e numrit të flakëve dhe ashpërsinë e simptomave.

  A luan një rol shansi?

  Studiuesit kanë tendencë të bien dakord që shkaku më i mundshëm i psoriasis është se ndryshimet në gjenet specifike të lidhura me imunitetin kombinohen me shkaktuesit e mjedisit në një moment të caktuar në kohë. Shansi

  mund të luajë një rol të vogël, pasi që një person ndoshta ka nevojë për një kombinim shumë specifik të ndryshimeve gjenetike për të zhvilluar psoriasis. Edhe atëherë, psoriasis mund të mos ndodhë pa një shkas, siç është një infeksion.

  Disa shkaktues janë të shmangshëm, por të tjerët nuk janë. Për shembull, njerëzit kanë vaksinime dhe praktikojnë higjenë të mirë për të zvogëluar rrezikun e infeksionit, por nuk është e mundur të parandalohet të gjitha sëmundjet.

  Sidoqoftë, ekziston një incidencë më e lartë e pirjes së duhanit midis njerëzve me psoriasis, gjë që sugjeron që pirja e duhanit mund të jetë një shkas për gjendjen. Pirja e duhanit është një faktor që njerëzit mund të zgjedhin të shmangin.

  Nëse këta faktorë nuk janë në fuqi, shkencëtarët besojnë se një person mund të mos zhvillojë psoriasis në jetën e tyre.

  Përmbledhje

  Ka prova që sugjerojnë që psoriasis mund të funksionojë në familje, dhe se faktorët gjenetikë luajnë një rol. Sidoqoftë, të kesh një anëtar të familjes me psoriasis nuk do të thotë që një person do ta zhvillojë vetë.

  Ndërsa studiuesit vazhdojnë të mësojnë më shumë rreth rolit të gjeneve në psoriasis, po shfaqen mënyra të reja të trajtimit dhe parandalimit të gjendjes.

  Një ditë, këto informacione mund të çojnë në një kurë.

  Lexoni këtë artikull në Spanjisht.